Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Fókuszban a népegészségügyi szűrések érthetősége, elérhetősége és a részvételi arányok növelése.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Szűrésirányítási Főosztálya koordinálja országszerte a népegészségügyi méhnyak-, emlő- és vastagbélszűrések szervezését, lebonyolítását és monitorozását. Magyarországon az ajánlott szűrővizsgálatokon való részvételi számok még mindig bőven az optimális alatt maradnak. Ezért a Szűrésirányítási Főosztály munkájának egyik fókusza, hogy eljuttassák a lakossághoz a szűréseken való részvétel fontosságának üzenetét. Ezt segítendő, az intézmény az elmúlt időszakban több európai uniós projektben is jelezte részvételi szándékát, az egyikben pedig már el is indult az érdemi munka.

Közel egyéves előkészítés után 2024. június 1-jén, – az Európai Rákellenes Terv részeként és az Unió támogatásával –29 európai ország mintegy 97 intézményének közreműködésével elindult az EUCanScreen projekt. A közös cél, hogy a tagállamok számára kidolgozásra kerüljenek olyan irányelvek, amelyek a fenntarthatóság, a kommunikáció, az edukáció és az adatfeldolgozás területén segítik az emlő-, a vastagbél- és a méhnyak népegészségügyi szűrési programjainak fejlődését, magasabb szintre emelését és hatékonyságuk fokozását egész Európában.

Mindemellett a projekt további célja a legújabb nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a tüdő-, a prosztata- és a gyomorrák szűrővizsgálati módszertanának előkészítése és implementálása a tagállamokban. Az EUCanScreen projekt résztvevői elkötelezetten dolgoznak azért, hogy az EU területén csökkenjen a daganatos betegségek okozta teher, valamint hogy mind a szűrések, mind a kezelések területén egyenlő hozzáférést biztosíthassanak minden állampolgárnak.

Az NNGYK Szűrésirányítási Főosztálya több feladatban vállalt aktív részvételt, a legnagyobb hangsúlyt a lakossági edukációra és a velük szoros kapcsolatban álló, egészségügyi területeken dolgozó szakemberek továbbképzésére fekteti majd.

Az EUCanScreen munkatervét korábbi és jelenleg is aktív európai uniós projektek eredményei és tapasztalatai alapján dolgozták ki, és tizenegy összefüggő munkacsomagból áll.

A projekt időtartama 48 hónap , a teljes költségvetése pedig közel 39 millió euró.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít